Kış aylarının vazgeçilmezlerinden😋
🥣Malzemeler:
Kurutulmuş dolmalıklar
(patlıcan,biber,kabak,acur vs)
Salamura asma yaprağı-pancar yaprağı lahana
2-3 adet az közlenmiş kuru soğan
İç Harcı İçin:
500 gr yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2 adet kuru soğan,sarımsak
1 kaşık sumak ekşisi
Maydanoz
Karabiber,pul biber
DolmanınSuyu İçin:
2 kaşık tereyağı
1 kaşık biber salçası
1kaşık domates salçası
1 kaşık sumak ekşisi
Su (kemik suyu)
🥣Hazırlanış:
İç harcı için soğanlar,maydanoz ve sarımsak doğranır tüm malzeme karıştırılır.
Kurutmalıklar 5 dk kadar haşlanır
Asma yaprağı tuzluysa suda bekletilir
Lahana yaprakları kaynar suda şok haşlama yapılır.
Pancar yaprağını buzluktan çözdürerek kullandım.
Soğanlar fırında hafif közlenip çizik atılır katları ayırılır.
Hazırlanan dolma içi tüm malzemelere yeterince koyulur.
Sarmalar sarılır.
Tencereye sırayla dizilir,arasından cıkacak kadar suyu koyulur,en uste dağılmaması için dolma taşı veya porselen tabak kapatılır.Kontrollü olarak pişirilir.
🍽Sebzeler pişme sırasına göre tencereye dizilir(genelde yapraklar alta dizilir ancak kullandığım salamura elde dağılıyordu ben üst sıralara koydum)
🍽Tencenin altına kemikli et çok güzel oluyor veya kemik suyu kullanılabilir.
.
Hiç yorum yok:
Comments